Komposztkészítés: 9 tipp a komposztáláshoz

Komposztálás otthon, trágya készítés otthon
Drasztikusan csökkenteni tudod a tárolóba helyezett szemét mennyiségét, ha van otthon egy kicsi kerted komposztálásba fogsz. A komposztálóban keletkezett szerves trágyával a kerti és a szobanövények friss, tápanyagban gazdag földjét tudod gazdagítani. A komposzt előállításához éves szinten csak néhány munkaóra, illetve a természet által biztosított napsütés, nedvesség, levegő és hőmérséklet szükségeltetik.

  1. Komposztáló: a kert egyik sarkában készíts egy kis kupacot a kerti, illetve a konyhai zöld hulladékokból, de vásárolhatsz, illetve készíthetsz komposztkeretet is. Ügyelj arra, hogy a komposztáló szellőzése megfelelő legyen.
  2. Gyűjtsd egy tálban vagy egy műanyag vödörben, ládában az élelmiszer-előállítás során keletkező szerves hulladékot. Ezt nyáron naponta, télen 5-7 naponta kell kiüríteni. A gyűjtőt helyezd a kamrába vagy a konyha egy nem látható, hűvös helyére.
  3. A komposztot évente 3-4 alkalommal jól át kell forgatni (tehát 3-4 havonta), s egy nagy lyukú szitán, rostán átszitálni. Az így kezelt komposzt nem rohad be, s nem áraszt kellemetlen illatot.
  4. A virágföldhöz csak jól átszitálva add a komposztot!
  5. A jó komposzt se nem száraz, se nem túl nedves. Ha nedves szemét (gyümölcshéj, krumplihéj stb.) kerül a komposztálóba, adj hozzá forgácsot, szalmát, fakérget, hogy a bomlási rendszer egálban legyen.
  6. Ha zöld színű hulladékból (például lenyírt fű, zöld gazok) kerül a hulladékba, rövid időn belül tégy hozzá barna színű növényi hulladékot is (faleveleket, avart, gallyaprítékot). Az előbbi több nitrogént, az utóbbi több szenet tartalmaz. Ezek egyensúlya fontos.
  7. A kész komposzt színe sötétbarna, az összetevők nem felismerhetőek benne, állaga a boltban kapható virágföldekéhez hasonló.
  8. Mi kerüljön a komposztba? Még nem virágzó kerti gyomok, falevél, faágak összeaprítva, gallyak aprítva, elszáradt virágok és palánták, faforgács, benzinnel nem szennyeződött fűrészpor, növényevő kisállatok alatt képződő alom (pl. a hörcsög alól a forgács), lehullott gyümölcsök, hervadt virág, tojáshéj, gyümölcshéj, zöldséghéj, egyéb növényi hulladékok, kávézacc, a teafilter tartalma. Kis mennyiségben kerülhet bele lenvászon, pamut vagy gyapjú is, ha jól feldarabolod.
  9. Mi ne kerüljön a komposztba? Zsírmaradék, olajmaradék, festékmaradék, lakkmaradék, újságpapír, műanyagok, üvegek, cserepek, fémek, ételmaradék, hús, csont, kutya- vagy macskaürülék, kövek, kavicsok, elem, akkumulátor.

Népszerű házi praktikák