WC-csésze tisztítása házilag, olcsón - Eltűnik a vízkő és a kosz!

Nézz szét a fürdőszobában és a konyhában, hogy mennyi veszélyes vegyszert használsz! Tudtad, hogy sok vegyi anyag felszívódik a bőrön keresztül és esetleg rákot okozhat? Légy okos, és használj egészségre nem ártalmas tisztítószereket a vécécsésze tisztítására. Saját magadat és a pénztárcádat is megóvod! A következő anyagok többsége megtalálható a legtöbb háztartásban, így bizonyára a Tiédben is.


  1. módszer: Szórd be vastagon szódabikarbónával a vécécsésze peremét és belsejét. Csepegtess a mély részbe csepp folyékony szappant is, hagyd állni pár percet, majd vécékefével tisztítsd ki és öblítsd le. A peremet dörzsöld meg nedves ruhával. Mosd ezt ki és dörzsöld át megint.
  2. módszer: 10 dkg bóraxszal (patikában kapható) szórd be a vécécsészét egy éjszakára. A belsejébe önts fél dl 10%-os ecetet is, majd súrold át a kagylót. Viselj gumikesztyűt, mert a bórax erős szer.
  3. módszer: 1 liter olcsó kóla és két evőkanál 10%-os ecet keverékével öntsd le a vécécsészét és keféld át jól. Reggel az átkefélési metódust ismételd meg.
  4. módszer (gyors): keverd el egy citrom levét annyi bóraxszal, hogy krémszerű végterméket kapj. Viselj gumikesztyűt. A pasztával kend be a kagylón lévő foltokat, majd 15 perc elteltével súrold át és öblítsd le a felületet.
  5. módszer: 2 dl 20%-os ecettel dörzsöld át erősen a vécécsésze felületét, hagyd állni 1-2 órát, ezután súrold át.
  6. módszer: poríts 5 db C-vitamin-tablettát és ezzel súrold át a kagylót. Még ne öblítsd le. Hagyd hatni az aszkorbinsavat 1-2 órán át, s súrold át megint.
  7. módszer: dobj 2 Alka-Seltzer pezsgőtablettát (patikában kapható) a csészében lévő vízbe. Kb. negyedóra alatt rendesen feloldódik. Ezzel súrold át a kagylót. Hagyd hatni 30 percen keresztül, súrold át másodszorra is, s öblítsd le a vécét.

Népszerű házi praktikák