Hogyan készítsünk jó nudlit, szilvás gombócot, derelyét? - Krumpli alapú tésztákról általában

  • A krumplit azon melegében törjük át, amint megfőtt, s így hűtsük ki. Megkönnyítjük vele későbbi fáradozásainkat.
  • Ne hagyjuk sokáig állni a nudli-, gombóc-, derelyetésztákat, mert megpuhulnak. Ha mégis túl puhává válna, gyúrjuk össze kis liszttel.
  • Nem ragad a kezünkhöz a tészta, ha sok liszttel dolgozunk a gyúródeszkán.
  • A főzővízbe tegyünk pár csepp olajat vagy egy darabka más zsiradékot. Nem ragadnak össze a tésztadarabok.
  • Enyhén sós vízben főzzük ki a derelyét, a szilvás gombócot és a nudlit. Mindig csak kis adagot.
  • Szilvás, barackos gombóc: száraz, megtörölt, tiszta gyümölcsdarabokkal dolgozzunk, mert nedves gyümölcs esetén a tészta körben ráragad a gyümölcsre és nyers marad.
  • A burgonyás tésztaféléket célszerű nagy adagokban elkészíteni és lefagyasztani, később gyors ebédet, vacsorát kreálhatunk. Szilvás gombócot, derelyét belisztezve, ne sűrűn rakva fagyasszunk.

Népszerű házi praktikák