Krumpli sütése, burgonya sütése zsírban, olajban: hasábburgonya sütési ötletek

  • A vékonyra, kicsire szelt krumplit forró olajban, a nagyobb darabokat közepesen forró olajban süssük. Ha piros színt kap, kész is van. A hasábburgonya sütéséhez állandó, 170 fokos hőmérséklet kell.
  • Bő olajban vagy zsírban süssük a pityókát.
  • Itassuk fel a nyers krumpliról a nedvességet, mert nem lesz ropogós - szétmállik a vízből keletkező gőztől!
  • A zsiradék sose égjen meg, figyeljünk erre oda!
  • Egyszerre mindig csak kevés krumplit süssünk egy adag zsiradékban. Ha piros a burgonya, minden apró darabot emeljünk ki. Ha túl nagy adagot helyezünk a zsírba, a hőmérséklet csökken és túl tocsogós lesz a végeredmény.
  • Ha félünk, hogy nem sül át jól a krumpli, főzzük a hámozatlan, de jól megmosott zöldséget 10 percig sós vízben, hűtsük ki, hámozzuk meg és daraboljuk fel.
  • A kész krumplit tároljuk lefedve addig, amíg sül a többi adag. Mindig frissen fogyasszuk el!
  • Ha a felhevített olajba egy darab tészta- vagy szárazkenyér-darabot dobunk, s az feljön az olaj felszínére, akkor az étolaj sütési hőmérséklete tökéletes.
  • Ha a krumplit adagonként egy-két cikk friss, bevágott fokhagymával sütjük, a végeredmény zseniálisan finom lesz.
  • Nem lesz krumplisütéskor olajszag a lakásban, ha egy darab petrezselyemzöldet dobunk az olajba.
  • Ha habozna az étolaj, dobjunk bele egy darab hagymát.
  • Az apró, égett krumplidarabokat egy nyers tojásfehérjével szedhetjük össze - süssük a tojásfehérjét 30  másodpercig az olaj tetején.
  • A krumplis olaj két-három alkalommal használható fel. 

Népszerű házi praktikák