Rizsfőzés, rizskészítés okosan

  • Hagyományos rizsfőzési módszer: arányokon alapszik - 2 rész víz, 1 rész rizs. Forralj fel két adag vizet (vagy húslevest, vagy ételízesítős vizet, vagy húsleveskockás vizet), öntsd bele az 1 adagnyi rizst, majd fedő alatt, nagyon lassú tűzön főzd 16-22 percet. Ha a rizs megpuhult, kapcsold le alóla a tűzhelyet, emeld le a fedőt és hagyd állni 10-15 percig. Amennyiben elfőné az összes nedvességet maga alól, akkor azt pótolni kell. Ezzel a módszerrel nem távoznak a rizs hasznos ásványi anyagai, azonban bizonyos rizsfajták így összetapadnak, ragacsossá válnak.
  • Rizspárolás zsiradékkal: 15 dekagrammonként kell számolni egy evőkanálnyi olajat vagy zsírt a rizs alá. Egy adag rizst piríts meg a zsiradékon, majd öntsd fel két adag folyadékkal. Forrald fel, ízesítsd sóval, borssal, fokhagymával vagy egyéb fűszerekkel, majd csökkentsd alatta a lehető legminimálisabbra a tűzhely fokozatát, s fedő alatt párold addig, amíg az összes leve el nem fő. Sokan 10 perc párolás után lekapcsolják a tűzhelyet az így készült rizs alatt, azonban még 10-15 percig a forró platnin hagyják az edényt.
  • Rizskészítés sütőben: melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra. Tégy egy sütőtálba 1 adag rizst, majd öntsd 2,25x-ös mennyiségű folyadékkal (tehát 20 dkg rizshez 4,5 dl víz szükséges). Fedd le a tálat a tetejével, majd told az előmelegített sütőbe. Süsd letakarva kb. 20 percet, majd takarás nélkül további 5 percet.
  • Rizs főzése mikróban (mikrohullámú sütőben): keverj össze 20 dkg rizst 0,5 liter vízzel egy mikrózható tálkában. Ízesítsd sóval (vagy egyéb fűszerekkel). Főzd legalább 10 percig a legnagyobb fokozaton. Ez idő alatt 2-3 alkalommal vedd ki az edényt és keverd meg a gabonát. Rizsfajtától függően változhat a főzési idő. Ha már puha a rizs, vedd ki az edényt és takard le. Hagyd így állni 15 percig. Az esetleges felesleges nedve szűrd le.

Népszerű házi praktikák