Ételsűrítési technikák I.: Rántás


  • Hozzávalók 1 liter leveshez: 2 evőkanál zsiradék (olaj, zsír, margarin, vaj) + 2 ek. liszt + 1 dl víz.Elkészítés: A zsiradékot felforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet és kevergetve világosra vagy barnára pirítjuk (mindig a recept a mérvadó!). Lehúzzuk a tűzről a kész rántást, felöntjük HIDEG vízzel és csomómentesre elkeverjük. A szelíd forrásban lévő ételhez szűrjük és fedő nélkül az ételt kb. 10 percig forraljuk.
  • A kész rántáshoz gyakran adunk apróra vágott hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, köménymagot. Ezeket csak rövid ideig szabad pirítani.
  • A paprikát egyetlen másodpercig sem szabad pirítani, mert megkeseríti a az ételt.
  • Leggyakrabban rántással készül a krumplileves, palócleves, köménymagos leves, rántott leves, tojásleves, egyes bablevesek, a legtöbb főzelék és a vadasos jellegű ételek.


Népszerű házi praktikák