- Az amarántot több helyen szupergabonaként emlegetik: különlegesen jó a tápértéke, mivel tartalmazza az összes alapvető aminosavat.
- Mexikóban honos, az aztékok szent eledelnek tartották.
- Egyaránt fogyasztható zöldségként és gabonaként.
- Nincs benne glutén, nehezebb főzni, így gyakran más lisztekkel keverik az amarántlisztet.
- Levelei a spenóthoz hasonlítanak, ezeket a parajhoz hasonlóan (salátának, főzve stb.) fel lehet használni.
- Fehérjetartalma magas, jó forrása a vasnak és a kalciumnak.
Mire jó az amaránt?
Népszerű házi praktikák
-
Ha kezed kátrányfoltos lett, márts egy darab pamutvászont étolajba, s ezzel dörzsölgesd a foltot, majd meleg vízzel most kezet. Kátrányfol...
-
Egyéb címszavak: Sertésmáj, disznómáj, borjúmáj főzése, libamáj elkészítése, pulykamáj, nyúlmáj sütése Nem lesz kemény és keserű a ...
-
Sok pénzt spórolhatsz, ha nem vásárolsz drága műfogsortisztító-készítményeket, hanem házi praktikákat használsz az álfogak tisztává tételéh...
-
Vásárolj egy tasak Dzsemfixet vagy színtelen, ízesítetlen zselatinport és keverd hozzá a lekvárhoz!
-
A zöldpaprikát, pritaminpaprikát, kaliforniai paprikát egyszerűen eltartósíthatjuk télire, ha a hibátlan, egészséges darabokat újságpapírb...
-
Hozzávalók: 1 liter leveshez vagy krémhez 5 tojássárgája, változó mennyiségű tejtermék (tej, tejföl, tejszín), a recepttől és az ételtől fü...
-
Hozzávalók 1 liter leveshez: 2 evőkanál zsiradék (olaj, zsír, margarin, vaj) + 2 ek. liszt + 1 dl víz.Elkészítés: A zsiradékot felforrósít...
-
Nem feketedik meg főzés közben a krumpli, ha pár csepp ecetet vagy citromlevet adunk a főzővízbe. Ne főzzük sós vízben, mert nehezebben kés...
-
Keverj össze 4 teáskanálnyi szódabikarbónát egy teáskanál hintőporral és annyi vazelinnal, hogy krém sűrű krém legyen belőle. Töltsd jól z...
-
Nem ragad a zsemlegombóc masszája a kanálra, ha a szaggatás előtt hideg vízbe mártjuk a kanalat. A gombócok főzés közben nem ragadnak öss...