Ételsűrítési technikák 4.: Legírozás (tojással és tejtermékkel történő sűrítés)

  • Hozzávalók: 1 liter leveshez vagy krémhez 5 tojássárgája, változó mennyiségű tejtermék (tej, tejföl, tejszín), a recepttől és az ételtől függően
  • Elkészítés: a főtt zöldségeket vagy gyümölcsöt pépesítjük, egyneműsítjük, majd a recept szerint ízesítjük. Lehúzzuk a tűzről.
  • A tojássárgákhoz keverjük a tejet, a tejfölt vagy a tejszínt. Egy evőkanálnyi forró pépet öntünk hozzá, majd az egészet vékony sugárban a maradék ételbe öntjük.
  • Forralni már nem szabad tovább, mert kicsapódik.
  • Közvetlenül a tálalás előtt kell elkészíteni.
  • Édes és sós krémek, mártások, krémlevesek, könnyű, tápláló sűrítési módja ez. 
  • A leggyakoribb tojással sűrített ételek: krémlevesek (zöldségből vagy gyümölcsből), madártej, csokoládékrém, vaníliakrém.

Népszerű házi praktikák